Kiskoa Ceskaan

Työn alla pitempään jo on ollut asentaa erääseen CZ 550 kivääriin MIL-STD-1913 -varustekiskoa (tuttavallisemmin Picatinny) tähtäimen ja kehyksen väliin. Kehykseen tehtäviä muutoksia piti yrittää välttää, mutta kun ei olisi tullut hyvää koneistamatta vähän kehystäkin. Tämä on opettavainen kertomus suunnitteluprosessin mutkista.

Ensimmäinen yritys: Ceskan vakiolohenpyrstöön tarraava Picatinny-adapteri. Hylättiin liian korkeana sekä kiinnityksen ongelmien takia.

ver1-prt

17 mm lohenpyrstö mahtuu Picatinnyn sisään, mikäli käytettävä varuste kiinnittyy matalasti. Kavennettiin kiväärin lohenpyrstö 17 milliseksi ja tehtiin siihen kiinni liu’utetttava kisko.

ver2-prt

Idea oli varsin hyvä, kuvassa lohenpyrstöön tarraavat kyljet näyttävät hyvältä, mutta todellisuudessa ovat aika hentoiset. Lisäksi kappale on 6 mm korkea, picatinnyn poikkiura 3 mm syvä ja lohenpyrstöura 3 mm, toisesta suunnasta. Do the math….

Nyt piti hylätä sekin kaunis ajatus, ettei kehykseen porattaisi reikiä. Kolmas evoluutio kiinnittyy ruuveilla ja ohjautuu kahdella varsin tiukalla, pystyllä ohjauksella. Kovametallinen jyrsintappi upposi kehykseen vaivatta, pikateräspora hiukan valitti ja kierretappi antautui. Onneksi antautui takaosan läpireikään ja oli helppo lyödä pois rikkomatta reikää, eikä patruunapesän päällä olevaan pohjalliseen reikään… Pikapuhelu JMJ:lle ja kovemman tavaran kierretappia tilaukseen. Taas projekti sai huilata yön yli.

dsc_0085

Mittakin osui jollakin tavalla:

dsc_0086

Kiskoaihion alapintaan koneistin tarkasti kehyksen ohjauksiin sopivat kolot

dsc_0088

Näiden pitäisi sopia toisiinsa?

dsc_0089

Picatinnyn ulkomuodot koneistin kiskoon sen ollessa kiinni kehyksessä. Näin sain kaikki muodot tehtyä yhdellä kiinnityksellä.

img-20160921-wa0006

Muotovalmista.

dsc_0094 dsc_0096

Kolme versiota vasemmalta oikealle:

  1. Alkuperäiseen kiskoon kiinnittyvä, liian korkea.
  2. 17 mm kiskoon liu’utettava, veltto.
  3. Ruuvikiinnitteinen

dsc_0097dsc_0098

Kaikissa ratkaisuissa oli omat hyvät puolensa. Ensimmäinen versio ei olisi vaatinut mitään muutoksia kehykseen. Keskimmäistä varten kehystä paranneltiin, alkuperäiseen lohenpyrstöön on saatavilla todella vähän järkeviä kiikarinjalkoja kun taas 17 mm kiskoon saa ihan mitä vaan. Tässä tapauksessa ei kuitenkaan enää ole oleellista saada kivääriä palautettua “vakiokuntoon”, joten kiinteästi asennettu picatinny on paras vaihtoehto.