Mustaa alumiittiä

Yksinkertainen sähkökemiallinen prosessi: Sähkövirran avulla kasvatetaan alumiinikappaleen pintaan huokoinen kerros, johon laitetaan hienojakoista väriä ja suljetaan huokoset. I mean, how hard can it be?

Paperilla homma toimii seuraavasti:

  1. Alumiinista poistetaan oksidikerros lipeäliuoksessa. Mikä tahansa reilusti emäksinen toiminee, itse käytän laimeaa mustaussuolaa, lipeä on suosittu, viemärinavaajakin kuulemma toimii.
  2. Emäksisyys poistetaan laimeassa, 10 % rikkihapossa
  3. Kappale laitetaan elektrolyysialtaaseen vahvaan happoon, 20-30% ja siihen kytketään virtalähteen anodi, positiivinen napa. Negatiivinen napa kytketään uhrialumiinikappaleeseen. Virran pitäisi olla n. 100 mA kappaleen jokaista neliösenttiä kohti. Anodisointiaika vaihtelee tarpeen mukaan.
  4. Kappale uitetaan väriliuoksessa ja pinta keitetään kiinni kuumassa vedessä.

Lopputuloksena pitäisi olla kulutuksenkestävä, kiiltävä ja sormeen liukkaalta tuntuva pinta. Väri on nyt kappaleen sisällä, joten se ei edes kulu pois kovin herkästi.

Todellisuus onkin sitten vähän toista. Huomionarvoisia asioita:

  • Jos kappaleen unohtaa lipeäliemeen, se katoaa.
  • Hyvä kontakti kappaleeseen on äärimmäisen tärkeä. Kiinnitin rivin hauenleukoja alumiiniprofiiliin ja ripustin kappaleet alumiinihitsauslangalla leukoihin. Bilteman alu-mig-lanka osoittautui käyttökelpoiseksi. Kannattaa käyttää kaksin kerroin ja kiristää juuri niin kireälle kuin lanka kestää. Jos käsittelyn joutuu uusimaan, samaa lankaa ei kannata käyttää.

Väreille voi omistaa ihan oman kappaleensa. Ihan mikä tahansa kangasväri ei sovellu. Dylonin vanhat peltisessä napissa myytävät värit toimivat. Useimmat nestemäiset värit toimivat, ainakin EMO-värit tuntuvat pelaavan, samoin toimi jostain arkistoiden uumenista löytynyt nestemäinen väri. Saatavuuden ja hinnan puolesta paras minun käytössäni ollut väri oli Nitor yleisväri. Pieni sininen ja neliskanttinen pahvipakkaus jonka sisällä on paperipussissa värijauhe. Dylonin tämän päivän pahvipurkeissa myytävät värit eivät toimi. Taikasana, joka nämä kaksi erottaa, on silkki. Nitorin väri luvataan toimivan silkin värjäyksessä, Dylonin ei. Syitä voi miettiä…

Käytin kaksi pussia väriä n. kolmeen litraan vettä. Väri ei tartu välittömästi elektrolyysistä tulleeseen kappaleeseen, vaan tarttuminen ottaa muutaman minuutin. Tässä kohtaa kuitenkin täytyy olla erityisen tarkkana: Väriliuos lienee emäksinen ja jos kappaleen jättää väriin pitemmäksi aikaa, anodisointikerros katoaa. Mitä pitempään kappale on värissä, sitä tummempi väri saavutetaan. Kolmesta viiteen minuuttia osoittautui hyväksi värjäysajaksi.

Sitten loppui kiire. Nyt murkulat vaan kiehuvaan veteen ja saa antaa olla pitkäänkin, vähintään jokunen tunti.

altaatporisee

mustahko kiskoväriskaala2